Šta su prenatalni suplementi, kako deluju i u kom trenutku su nam najpotrebniji? Ovo su neka od pitanja koja muče sve trudnice i na koja odgovaramo u ovom tekstu.

Nikad nije suviše rano da počnete brigu o svom potomstvu i mnogi se slažu u tome da nema boljeg vremena za početak nego pre začeća vaše bebe. Upravo to je i trenutak kad na scenu stupaju prenatalni suplementi. Prenatalni suplementi su dodaci ishrani koji obezbeđuju dnevnu dozu vitamina i minerala koji su vam potrebni pre i tokom trudnoće. Prepisuju ih i preporučuju ordinirajući lekar i farmaceut, a na osnovu istorije bolesti, same trudnoće, a u okviru prenatalne nege. Sve zajedno, služi da očuva vaše i zdravlje vaše bebe i pomogne vam da iznesete trudnoću kako treba. Čak i u slučaju uočavanja nekih zdravstvenih tegoba ili rizične trudnoće, prenatalna nega i prenatalni suplementi mogu pomoći da se te tegobe umanje ili otklone.

Šta su sve prenatalni suplementi?

Zdrava ishrana je uvek najbolji način da obezbedite vitamine i minerale koji su potrebni vama i vašoj bebi. Međutim, nije retkost da vam tokom trudnoće bude potrebno više nego što ishranom možete obezbediti i upravo tu pomažu prenatalni suplementi. Oni pomažu da trudnice prime sve osnovne vitamine i minerale neophodne tokom trudnoće. U grupu onih koji se najčešće preporučuju spadaju sledeći nutritivni elementi.

Folna kiselina

Folna kiselina pripada grupi B vitamina i smatra se veoma značajnom za sprečavanje urođenih oštećenja, naročito nervne cevi i oštećenja kičmene moždine. Preporučuje se jer utiče na formiranej i zatvaranje neuralne cevi I, iopštee, kičmene moždine. Folna kiselina se uzima i pre samog začeća i nastavlja do minimum 12 nedelje, pa sve do kraja trudnoće.

Preporučena doza folne kiseline kao dodatka ishrani jeste 400 do 800 mcg (mikrograma), što je samo ishranom teško postići, te se uzima u vidu suplementa.

Gvožđe

Anemija je jedna od češćih pojava tokom trudnoće. Kako beba od vas crpi sve ono što joj je neophodno za pravilan rast i razvoj, može se desiti da vam nedostaje ovog važnog elementa. Usled toga, ženama koje imaju slabiju krvnu sliku se još i pre trudnoće savetuje uzimanje namirnica bogatim gvožđem, kao i uvođenje suplemenata kako bi se krvna slika popravila. Anemija u trudnoći dovodi do malaksalosti i zamora žene, kratak dah i otežano disanje su neki od najčešćih simptoma. Nerešavanje ove zdravstvene tegobe dovodi u opasnost i majku i bebu jer anemija utiče na smanjenje plodove vode, povećava se rizik od pobačaja, prevremenog rođenja i rođenja deteta sa smanjenom telesnom težinom.

Vitamin B kompleks

Kompleks vitamina B, naročito B6 (neophodan za pravilnu funkciju metabolizma), B9 i B12 u trudnoći imaju za cilj da smanje rizik od urođenih manam kao i u ublažavanju nekih simptoma trudnoće. Lekar će vam ih prepisati kao dodatan način za jačanje organizma i pravilan rast i razvoj bebe. Od toga da pomažu u razvoju bebinog mozga, preko nervnog sistema i kičme, pa sve do toga da pomažu kod jutarnje mučnine, grčeve u nogama, vrtoglavice.

Vitamin D

Vitamin D je jedan od ključnih vitamina za pravilan razvoj i kontrakciju mišića, kostiju i zuba, provodljivost nerava i opštu ćelijsku funkciju. Nedovoljne količine ovog vitamina u trudnoći mogu uticati na pojavu komplikacija, zbog čega se preporučuje da – pored ishrane – trudnice koriste i preporučene prenatalne suplemente.

Vitamini C i E

Vitamin C je ključan u jačanju imunog sistema, zajedno sa vitaminom E deluju preventivno na stanja kao što je preeklampsija, pa i prevremeno rođenje. Vitamini C i E štite ćelije od oštećenja i kao antioksidanti, štite od oksidativnih oštećenja i ujedno podstiču stvaranje kolagena koji je važan za kožu i kosti, hrskavicu, tetive.

Kalcijum

Neophodan i za mamu i za bebu jer utiče i potpomaže izgradnju kostiju i zuba, a takođe pospešuje razvoj mišića, srca i nerava. U trudnoći je neophodna veća količina ovog minerala i uzimanje preporučenih suplemenata pomaže u tome.

Nedostatak kalcijuma u trudnoći, povećava rizik od pojave osteoporoze nakon porođaja i u kasnijem dobu, jer beba uzima ono što joj treba, ostavljajući majku u deficitu. Preporučena dnevna doza je 1000mg dnevno da sebi i bebi obezbedite optimalnu negu za vas i bebu.

Magnezijum

Nedostatak magnezijuma predstavlja zdravstveni rizik i za majku i za bebu, sa mogućim implikacijama koje mogu preći i u odraslo doba deteta. Magnezijum je najvažniji mineral koji je potreban našem organizmu, naročito u trudnoći jer obavlja mnoge važne funkcije u našem organizmu. Od uloge u formiranju kostiju, preko regulisanja metabolizma u ćelijama, do učešća u aktivaciji preko 600 enzima, regulaciji telesne temperature, kardiovaskularnog sistema, kontroli kontrakcije mišića – jasno je da magnezijum igra ključnu ulogu u sprečavanju kontrakcija i prevremenog rođenja.

Zašto uzimati prenatalne suplemente?

Glavna i jedina uloga prenatalnih suplemenata jeste da obezbede dovoljnu količinu neophodnih vitamina i minerala mami i bebi i sprečavanje eventualnih posledica rizične trudnoće. Prenatalni suplementi su dobar nutritivni podsticaj i dodatak svakodnevnoj ishrani u svemu onome što isranom ne uspevamo da obezbedimo. Nisu zamena za zdravu i balansiranu ishranu, U nedostatku iste ili kad doktor proceni da organizmu mame ili bebe nedostaju važni sastojci, prenatalni suplementi obezbeđuju preporučene doze svih onih neophodnih vitamina i minerala.

Čak i da jedete najraznovrsniju hranu, nekad nije moguće svom organizmu i bebi obezbediti sve što je potregno i tada prenatalni suplementi imaju ključnu ulogu u tome da vama i vašem potomstvu osiguraju odgovarajuće hranljive materije. Svaka komponenta prenatalnog vitamina i minerala i bebi i majci donosi specifičnu korist, istovremeno ih štiteći od eventualnih tegoba i neprijatelja trudnoće.

Na samom kraju, važno je napomenuti da prenatalne suplemente i dodatke ishrani nikad ne uzimate same i na svoju ruku, već uvek samo uz preporuku svog lekara.