Za sve koji se pitate šta je rizična trudnoća, kad i kako se otkriva, kao i može li se izbeći, pripremili smo tekst sa najčešćim pitanjima i brigama na koje odgovaramo.

Odmah na početku, da definišemo šta je rizična trudnoća. Pod rizičnom trudnoćom podrazumeva se trudnoća koja sa sobom nosi i određena potencijalno opasne komplikacije ili stanja.. U zavisnosti od toga na koji način ta stanja ili predispozicije utiču na trudnicu, trudnoća se od zdrave može razviti u rizičnu ili visokorizičnu. U oba slučaja, ordinirajući lekar ginekolog, prateći trudnoću i sve promene, uočava potencijalne simptome i reaguje blagovremeno kako bi zaštitio i majku i plod.

Visokorizična trudnoća je trudnoća koja ugrožava zdravlje ili život majke ili bebe u stomaku, zbog čega je neophodna veća kontrola i monitoring nadležnih lekara.

Ono što je važno napomenuti jeste da neke trudnoće postaju rizične ili visokorizične tokom napretka same trudnoće, dok su neke žene izložene komplikacijama i pre same trudnoće, a iz različitih razloga. U oba slučaja, rana i redovna prenatalna nega pomaže ženama da imaju zdrave trudnoće i porođaje, kao i da one koje su u riziku, taj rizik umanje.

Koji su faktori rizika rizične trudnoće?

Trudnoća se može smatrati rizičnom ili visokorizičnom zbog različitih faktora koji uključuju kako prethodna i postojeća medicinska stanja, tako i zdravstvene probleme koji se razvijaju tokom same trudnoće.

Postojeća zdravstvena stanja

Astma, visok pritisak, dijabetes, anemija, autoimuna bolest, bolest bubrega, srčana ili plućna bolest, hronične infekcije; sve su to stanja koja mogu predstavljati rizik i potencijalnu opasnost kako za majku tako i za nerođenu bebu. Zdravstveni problemi u predelu materice i cerviksa takođe predstavljaju faktor rizika i potencijalni uzrok prevremenom rođenju ili pobačaju, težem porođaju i slično. Istorija prethodnih trudnoća u kojima je bilo problema, pobačaji, čak i porodična istorija genetskih poremećaja predstavljaju faktor rizika za rizičnu ili visokorizičnu trudnoću. Ujedno, vrlo je važno o svemu tome razgovarati sa svojim lekarom pre odluke o potomstvu, kako bi se preduzele sve potrebne mere predostrožnosti i uskladila terapija da bi trudnoća i porođaj protekli kako treba i na svet došla zdrava i srećna beba.

Gojaznost

Gojaznost sa sobom nosi rizik od povećanog krvnog pritiska preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, stvaranja krvnih ugrušaka. Prekomerna težina povećava mogućnost komplikacija za trudnice i njihove bebe, češće dolazi do carskog reza, težeg porođaja, pa i prevremenog rođenja.

Godine

Žene ispod 20 godina imaju znatno veći rizik od medicinskih komplikacija nego žene koje imaju preko 20 godina. Tinejdžerska trudnoća sa sobom nosi probleme kao što su: preeklampsija, visok pritisak, prevremeno rođenje bebe, rođenje bebe sa malom telesnom težinom, kao i nizak Apgar rezultat.

Isto tako, žene koje u kasnijem uzrasnom dobu po prvi put postaju majke (tzv. odloženo rađanje), imaju veći rizik od komplikacija i za sebe i za bebu. Ti rizici uključuju: prevremeno rođenje, nisku telesnu težinu novorođenčeta, perinatalna smrt, carski rez. U medicinskom svetu, trudnoća nakon 35-te godine sa sobom nosi određene rizike koji su povezani sa padom plodnosti koji počinje da se dešava. Ovo, naravno, ne znači da će svaka trudnoća posle 35 godine biti rizična, već da treba posvetiti više pažnje prenatalnom zdravlju i, uopšte, zdravim navikama.

Lične navike i sklonosti

Loša i neadekvatna ishrana, pušenje, alkohol, konzumiranje droga – sve to utiče i može s enegativno odraziti po trudnoću, zdravlje majke i bebe. U pitanju su rizici koji kod deteta mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i urođene mane.

Višeplodna trudnoća

Uobičajene komplikacije koje se javljaju u trudnoći: preeklampsija, gestacijski dijabetes, prevremeni porođaj, pobačaj, mala telesna težina, postporođajna depresija se uvećavaju kod blizanačkih trudnoća, trojki i višestrukih trudnoća.

Istorija trudnoće

Prethodne trudnoće i eventualni problemi mogu biti faktor rizika za sledeće trudnoće. Ako je bilo prevremenog porođaaj ili pobačaja u prethodnim trudnoćama, postoje povećani rizici da će se to desiti u sledećoj. Isto važi i za dijagnoze poput preeklampsije, hipertenzije, gestacijskog dijabetesa.

Medicinska stanja u toku trudnoće

Tri najčešća stanja koja se mogu razviti i tokom zdrave trudnoće su preeklampsija, placenta previa i gestacijski dijabetes.

Preeklampsija je sindrom koji uključuje visok krvni pritisak, oticanje i proteini u urinu. Ovo stanje može izazvati stvaranje krvnih u grušaka, kao i oslabljen rad bubrega i jetre.

Placenta previa predstavlja stanje u kojem placenta prekriva deo grlića materice umesto da je postavljen visoko na telu materice, što je opasno tokom samog porođaja kada se grlić materice povećava i širi uzrokujući da se tako postavljena posteljica odvaja i krvari.

Gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes) predstavlja visok nivo šećera u krvi i smanjenu toleranciju na glukozu koja se ispoljava u trudnoći, a kao posledica hormonskog disbalansa. Nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalan nivo. Ipak, treba napomenuti da žene sa gestacijskim dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Koji su simptomi rizične trudnoće?

Svi tekstovi na našem blogu su informativnog karaktera i ne mogu zameniti lekarsku pomoć Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, veoma je važno da se javite svom ordinirajućem ginekologu.

Simptomi rizične trudnoće uključuju:

  • Vaginalno krvarenje
  • Jak bol u stomaku ili grčevi
  • Brzo ili otežano disanje
  • Groznica i malaksalost
  • Oticanje prstiju, nogu, lica
  • Temperatura
  • Zamagljen ili nejasan vid
  • Jake ili teške glavobolje

Može li se rizična trudnoća izbeći?

Zdrava trudnoća je ultimativni cilj svake žene i svake porodice. Pa ipak, nekad to nije moguće, zbog čega je važno još i pre samog začeća, povesti više računa o zdravlju, preventivnoj nezi i redovnim kontrolama kod svog lekara, kako bi se rizik od rizične trudnoće sveo na neki minumum. Neke faktore rizika nije uvek moguće sprečiti, međutim, uz redovne kontrole, prepisane terapije, pojačan nadzor lekara mogu se pratiti i dovesti do toga da se iznese zdrava trudnoća.

Počev od prenatalne nege, promene navika i uvođenja zdravije ishrane. Kombinacija preporučenih vitamina i minerala, uz dodatke ishrani koji sprečavaju pobačaj i smanjuju rizik od prevremenog rođenja svakako su među prvima na listi stvari koje svaki ginekolog savetuje. Izbegavanje cigareta, alkohola, smanjen unos kofeina, kao i svakodnevna fizička aktivnost koju lekar odobri su navike koje direktno smanjuju rizike koji utiču na pojavu rizične trudnoće. Održavanje optimalne telesne težine, redovne kontrole – kako kod ginekologa, tako i kod zubara osiguravaju da, ako i do nekih simptoma rizične trudnoće dođe, oni budu uočeni u ranim fazama i tako se svedu na minimum.

Redovne kontrole i testiranja, primena terapije bez preskakanja, redovno uzimanje vitaminskih preparata i dodataka ishrani uz usvajanje zdravih navika, održavanje optimalne telesne težine, uz kontrolu eventualnih postojećih zdravstvenih stanja i tegoba su siguran put da trudnoća, pa i ona rizična, budu pod kontrolom i izvedena do samog kraja.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da malo bolje shvatite sve u vezi rizične trudnoće, važnosti prenatalne nege i redovnog javljanja svom lekaru. Ako primetite ili mislite da imate neki od opisanih simptoma ili faktora rizika, obavezno zakažite pregled i reagujte na vreme.